'Geen probleem', zegt Hendrik Speet, afkomstig uit Twist in Noord-West Duitsland. Deze tuinier nam in 2009, samen met zijn Nederlandse collega Herbert Riphagen, een rozenkwekerij aan de Nederlands-Duitse grens over en maakte er een palmenkwekerij van. Zo werd de firma Gardenpalms Europe BV opgericht. Samen met zes seizoenarbeiders zorgden ze voor ongeveer 300.000 palmbomen die in ongeveer 20.000m2 aan kassen werden ondergebracht. Ongeveer 3.600 verschillende palmsoorten werden hier geteeld, geïmporteerd en aan groothandels verkocht. En die hoeveelheid is over de jaren alleen maar toegenomen. 'Elk jaar komen hier enorme hoeveelheden palmen vanuit veilingen heen om te acclimatiseren. Daarna worden ze pas als geschikt beschouwd voor de verkoop. Dus het hebben van een palm in je tuin zou een realiteit en niet een droom moeten zijn', zegt de 28-jarige. 'Palmen hebben alleen maar de juiste verzorging nodig'. Zo adviseert hij om palmen niet in potten te houden. De wortels moeten in staat zijn om zich diep te ontwikkelen, zodat de vorst ze niet kan bereiken en zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen. Natuurlijk zullen velen hun pot willen verplaatsen in de buurt van het zwembad of naast de barbecue, maar Hendrik ontmoedigt dit. 'Een vaste positie is heel belangrijk'.
Daarnaast raadt hij het gebruik aan van een door hemzelf speciaal ontworpen palmgrond met daarin weinig zouten. Ook het regelmatig geven van water is essentieel. Zelfs de palmbomen die we op de mediterrane eilanden zien, hebben voortdurend water nodig. Gezien de kosten van het kopen en acclimatiseren van palmbomen, zou het verstandig zijn voor palmeigenaren om dit advies op te volgen! Hij adviseert ook niet op goedkope aanbiedingen in te gaan. 'Deze planten komen vaak uit China en groeien snel, met een goede vegetatie. Maar de winter brengt teleurstelling!' Dit weet de tuinier uit persoonlijke ervaring.
Hij en zijn collega halen hun palmen voornamelijk uit Zuid-Brazilië en Zuid-Korea. In een kwekerij op een hoogte van 800m ontwikkelen de palmen geharde stammen, die taaier zijn dan de bomen uit China en zo gemakkelijk temperaturen onder nul overleven. Speet en Riphagen zijn het erover eens dat temperaturen tot min 10 graden Celsius helemaal geen probleem voor veel palmbomen vormt. Toch is het raadzaam om de palm voor te bereiden op de winter, door de bladeren bijelkaar te binden, zodat water zich niet op kan hopen in het hart van de plant, waarmee kan worden voorkomen dat schimmelontwikkeling wordt gestimuleerd. Om dezelfde reden dient men geen water in de top van de plant te geven, maar rond de basis van de stam. 'Specialisten moeten dit advies aan de klant geven op het moment dat de plant wordt verkocht; wanneer u dit advies niet hebt gekregen, zoek dan een andere kwekerij! Maar u kunt ook de gedrukte informatie op het label raadplegen. Hier kunt u meestal de oorsprong van de plant terugvinden evenals tips voor de verzorging.'De trend van de voortdurend overdreven claims van vorstbestendigheid, vormt een probleem', zegt Riphagen. 'Als bij commercieel gekweekte rozen is aangetoond dat ze strenge vorst niet kunnen overleven, hoe kunnen palmen dit dan doen?'
Beide tuinders zijn het erover eens dat, ondanks het regenachtige en wisselvallige weer in hun omgeving, palmen vrij eenvoudig buiten kunnen worden gehouden. 'Palmen worden geassocieerd met het Zuiden, met vakanties. Wie houdt er niet van het vakantiegevoel in de eigen tuin?' Alles wat je nodig hebt is een beetje kennis en toepassing. Elke vrijdag en zaterdag zijn Speet en Riphagen open voor advies en informatie voor het publiek in hun kwekerij, Beekweg 18 in Erica, Oost Drenthe, 10:00-16:00.